Mancarica de bob

de anisoara in Mancaruri de post, 27 Feb 2010 | 35200 vizualizari

 

La noi in Moldova aceasta mincarica se gateste la mesele de sarbatori in zilele de post. Este o reteta foarte veche – s-a transmis din generatie in generatie.

 

INGREDIENTE

  • 0.5 kg de bob
  • 4-5 bucati de  cepe albe
  • 1 capatina de usuturoi mare
  • sare
  • piper negru
  • 5 linguri de piure  de tomate
  • 1 lingurita rasa  de zahar 
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancarica de bob:

Se spala bine bobul sub apa curgatoare. Se toarna intr-o cratita si se umple cu  apa rece . Se lasa bobul la inmuiat- la unflat, cca 4 ore sau pe noapte.

Dupa ce s-a umflat bobul , e necesar sa-l curatati de coaja. Este o procedura migaioasa, dar daca o sa rugati sa va ajute copiii, o sa reusiti sa-l curati repede. Se curata bine cu un cutitas micut.

Dupa aceasta se rastoarna  intr.-un vas cu fundul lat , se acopera cu apa rece cu 1.5 cm deasupra lui si se pune la fiert. De calitatea apei depinde foarte mult rezultatul final. Bobul se fierbe cu apa de izvor, de la fintina, apa foarte curata. Eu l-am fiert cu apa minerala degazata. Cu cit apa este mai moale , mai pura ,cu atit el este mai gustos. Daca apa contine multe saruri bobul se impietreste si nu se inmoaie.

De la inceput se urmareste , sa fie scoasa toata spuma..Cind incepe sa fiarba se adauga citiva catei de usturoi, si o ceapa alba curatata si foarte putina sare. Din cind in cind se amesteca cu o lingura de lemn si se fierbe pina tot bobul capata o forma de  piureu.

Aceasta cantitate de bob se fierbe la un foc domol timp de 40 minute o ora.

Dupa aceasta se lasa putin sa se raceasca si se trece de 2 ori prin sita cu gauri mai mari.

Se adauga usturoiul cu sare  pisat foarte marunt, putin piper negru macinat si se amesteca foarte bine sau se poate mixa cu mixerul.se toarna in farfurii cind este calduta . Se lasa sa se prinda, cca 2-4  ore.

Separat se  prajeste i multa ceapa taiata marunt cu sos de tomate amestecat cu o picatura de zahar  si se toarna prin farfurii  peste bobul intarit. Inainte de a fi servit la masa se taie cu cutitul in cubuirele.

Bobul preparat astfel se pastreaza la rece pina la 7 zile. Este o mincare foarte gustoasa si va recomand se preparati aceasta mincarica. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancarica de bob" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

ANCA 1

28.02.2010, 19:58

se vede, dar eu nu am mai vazut/auzit, si nu stiu ce e, nu-l identific..sigur p-aici ii zice altfel..

FlyingRoo 1

22.04.2010, 05:05

Bobul, cum este cunoscut in Ro, este ceea ce pe la altii se numeste fasole Fava sau fasole lata (Vicia faba) - fava un italiana inseamna "lata". Are inclusiv folosinte medicale, regleaza hipertensiunea si se pare ca ajuta cu boala Parkinson. Uneori i se mai spune si Viagra vegetala!

Pentru a vedea mai multe poze urmati linkul:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_faba

Julie 1

24.05.2010, 08:34

aaa! bob! Fetelor, mai asteptati putin , ca va gatesc eu cu bob si o sa postez si poze ! Soacra mea cultiva bob in gradina de vreo 5 ani.Acum a inceput sa lege pastaia.Putintica rabdare!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Fasole scazuta de post